Bij FOOD&YOU werken we vanuit de basis: gezond en volwaardige voeding zonder pilletjes, shakes en maaltijdvervangers.
Eet voldoende groente en fruit, neem de juiste eiwitten, vetten en koolhydraten.
Toch adviseren wij ook om het lichaam, in sommige gevallen, te ondersteunen met supplementen. Hieronder een aantal belangrijke weetjes;
✗ ‘Een evenwichtige voeding bevat voldoende vitamines’ staat wettelijk verplicht op de verpakking van voedingssupplementen. Vandaar dat het Voedingscentrum stelt dat je geen vitamines hoeft bij te slikken als je gevarieerd eet.
✗ Wateroplosbare B’s en C plas je vanzelf uit als er een overschot ontstaat. Zonde om deze in megahoeveelheden te slikken; je spoelt je geld dan in feite door de wc.
✗ Baat het niet dan schaadt het niet?
Ho: als je maar raak slikt, bestaat de kans op een overdosis. Te veel A is met name gevaarlijk voor zwangeren, en te grote hoeveelheden wateroplosbare vitamines kunnen zenuwschade aanrichten, ondanks het feit dat je ze uitplast.
✓ Je lichaam neemt makkelijker vitamines in voedingssupplementen op dan vitamines in eten: zo is de opname van foliumzuur (vitamine B11) uit eten zo’n 30-50% lager dan die uit een potje.
✓ Soms is het noodzakelijk om extra vitamines te slikken. De officiële adviezen: extra B12 voor veganisten, foliumzuur en vitamine D voor (aanstaand) zwangeren, vitamine K voor borstgevoede baby’s tot drie maanden en vitamine D-druppels voor peuters zodat ze de calcium uit hun eten beter kunnen opnemen. Minder bekend is dat ook 50-plussers er goed aan doen extra vitamine D in te nemen, omdat het helpt in de strijd tegen botontkalking.
✓ Rokers wordt aangeraden extra vitamine C te nemen, omdat ze deze vitamine makkelijker afbreken.
✓ Hoge doses vitamine C werken tegen verkoudheid: als je standaard – dus niet als je al verkouden bent – extra C slikt, duren je verkoudheden gemiddeld één dag korter.