Nu de dagen korter worden, merk ik heel erg dat ik ook meer behoefte heb aan een goede en langere nachtrust. Voor een goed herstel van ons lichaam hebben we zo’n 7-8 uur slaap nodig.
Voor veel mensen is een goede nachtrust niet vanzelfsprekend. Dit kan meerdere redenen hebben. Belangrijk om voor jezelf goed na te gaan wat de oorzaak is van je slapeloosheid. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een slaapdagboek.
Enkele tips die ondersteunend kunnen werken bij een goede nachtrust:
Neem 3-4 uur voordat je gaat slapen geen vast voedsel meer; vermijdt met name koolhydraten. Om in slaap te vallen maakt je lichaam melatonine aan om rustig aan slaperig te worden.
Om voedsel, en vooral koolhydraten, te verwerken maakt je lichaam insuline aan. Insuline heeft een negatieve invloed op de aanmaak van melatonine. Eet daarom 3-4 uur voordat je gaat slapen niet meer.
Vermijd koffie, of andere middelen met cafeïne, sterke thee, nicotine, drugs of alcohol in de avond.
Besteed het uur voordat je gaat slapen aan ontspanning. Neem een warm bad, luister naar muziek, doe ademhalings- of ontspanningsoefeningen, lees een boek, maak een korte wandeling, etc.
Vermijd een uur voor het slapengaan het licht van de tv, computer, smartphones of tablet. Dit ‘blauwe’ licht belemmert de aanmaak van melatonine; het slaaphormoon. Verwijder deze producten van de slaapkamer om te voorkomen dat je ze toch gaat gebruiken.
Zorg ervoor dat je slaapkamer lekker donker, rustig, koel en goed geventileerd is.
Het tijdstip dat je gaat slapen heeft ook veel invloed op je slaappatroon. Wanneer je iedere avond op een ander moment naar bed gaat, is het heel moeilijk om in een vast slaapritme te komen. Probeer dus dagelijks rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
Dit geldt ook voor opstaan. De ene dag om 7.00u, de andere dag om 10.00u en misschien wel een uitschieter naar 11.00u of later helpt niet mee bij een goed slaapritme. Sta daarom steeds rond dezelfde tijd op om het fijnste in je ritme te blijven/komen. Probeer overdag geen dutjes te doen.
Welterusten