Wortel linzensoep

Een wat Oosterse soep waar je het lekker warm van krijgt!
Ook nog eens heel voedzaam en lekker.

Ingrediënten:

Voor de soep

  • 1 ui
  • 200 gram winterpeen
  • 200 gram gekookte rode linzen
  • 400 gram tomaten
  • 2 a 3 teentjes knoflook
  • 1,5 liter groentebouillon (van 1 à 2 groentebouillonblokjes)
  • 2 el (olijf)olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl kurkuma

Optioneel: Yoghurtsaus

  • 200 ml magere (Griekse) yoghurt of magere kwark
  • De geraspte schil en het sap van 1 kleine citroen
  • Chilipoeder
  • Paprikapoeder
  • Peper (en naar smaak zout)

Bereiding:
1) Zet een pan op met 1,5 liter water en doe 1 à 2 groentebouillonblokjes bij het water.
2) Was en/of schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd de tomaten in grove stukken, snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
3) Doe 2 el olie in de pan en fruit de kruiden aan (zorg dat het niet verbrand). Voeg daarna de ui toe en fruit aan.
4) Voeg de wortel en de knoflook toe en bak op laag vuur ongeveer 3 minuten. Roer regelmatig door. Let erop dat de knoflook niet verbrand.
5) Was ondertussen de linzen in een zeef. Wanneer de wortels een beetje zacht zijn geworden voeg je de tomaten en linzen toe samen met +/- 1,2 liter bouillon (bewaar de rest om de soep later naar wens wat te verdunnen).
6) Breng de soep aan de kook en zet het vuur laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen.
7) Optioneel: Maak ondertussen de yoghurtsaus. Rasp de citroen, voeg de helft van de rasp bij de yoghurt/kwark, samen met flink wat peper, naar smaak een beetje zout en ¼ tl chilipoeder en paprikapoeder.
8) Pers ongeveer een halve citroen uit in de soep en maak verder op smaak met eventueel zout en peper.
9) Verdun de soep naar wens met de overgebleven bouillon. Serveer de soep en schep een lepel yoghurt in de soep.

Tip:
Neem de soep bij de lunch! Lekker om er één volkoren pitabroodje bij te serveren en te dippen in de soep (en in de eventuele overgebleven yoghurtsaus).

Volg je bij ons een voedingsplan? De soep mag je onder je groenten wegstrepen, het volkoren pitabroodje staat gelijk aan 2 x ‘brood’ en de yoghurtsaus kun je wegstrepen voor 1 x ‘kaas’ of haal dit van je portie zuivel af.

Veel eet plezier!

Groetjes Roos

Roos cirkel
Roos Coopmans (Specialist FOOD&YOU)

Delen via

Bekijk meer